Två enastående verk dirigerade av Alain Altinoglu på Konserthuset i Stockholm


screenshot-2018-2-13-bartoks-konsert-for-orkester-1

Musik

Redigerad på 13/02/2018

Datum

Karta

Dela

Return

Konserthuset i Stockholm tar emot den franska chefsdirigenten Alain Altinoglu som ska dirigera Kungliga Filharmonikerna den 21 mars. På programmet står två enastående verk: ”A little Summer Suite” av den fransk-amerikanska kompositören Betsy Jolas och ”Konsert för orkester” av den ungerska kompositören och pianisten Béla Bartók.

Alain Altinoglu är chefsdirigent på Théâtre Royal de la Monnaie i Bryssel. Han blir ofta tillfrågad att dirigera kända orkestrar så som Chicago Symphony och Metropolitan i New York, och är inbjuden till Stockholm i mars för att hedra två stora kompositörer, bland annat sin landsmaninna Betsy Jolas.

Betsy Jolas

Betsy Jolas, född i Frankrike år 1926, bosatte sig med sina föräldrar i Amerika men återgick senare till musikstudierna på Pariskonservatoriet. År 1953 erhöll hon pris på Concours de Bescancon.

Jolas har undervisat på de främsta universiteten (Yale, Harvard, Berkeley) och har alltid gett sina studenter rådet att inspireras av konst och litteratur, och att aldrig sätta etiketter på musik. Hon har blivit hedrad av l'Académie américaine des Arts et des Lettres år 1995 och blivit utnämnd till riddare av Hederslegionen år 1997 i Frankrike.

A Little Summer Suite skrev hon på beställning av Berlinfilharmonikerna och verket uruppfördes några månader innan hennes 90-årsdag.

För att veta mer:
Besök Konserthuset Stockholm