Mithkal Alzghair presenterar "Displacement"


mikthal-azghair-displacement

Dans

Redigerad på 07/02/2018

Datum

Från tisdag 06 mars 2018
19:00

Till tisdag 13 mars 2018
19:00

Karta

Dela

Return

Mithkal Alzghair lärde sig först klassisk och modern dans i Damaskus. 2010 började han studera koreografi på Centre chorégraphique national  i Montpellier, i södra Frankrike.

Artisten skapade "Displacement" i mars 2016. Dansföreställningen består av ett solo och en trio som ifrågasätter sitt arv i samband med livet i exil. Föreställningen vann 1: a pris i tävlingen Dance élargie 2016 organiserad av Théâtre de la Ville i Paris och Dance / CCN-museet i Rennes och Bretagne. För närvarande bor och arbetar Mithkal Alzghair i Paris.

Hur reagerar en kropp när den tvingas eller hindras att röra sig?

Mithkal Alzghair definierar sitt syriska ursprung och sin kropps identitet i relation till de politiska, sociala och religiösa förhållandena i Syrien. Hur påverkas den traditionella dansen i relation till Mellanösterns våldsamma historia med migration, diktatur, massakrer, revolution, krig och konflikt? Med små förskjutningar av rörelserna förändras vår perception och tolkning. Alzghairs koreografi kännetecknas av motstridiga rörelser och känslor – stanna eller fly.

Förutom att vara ett mycket aktuellt verk om inbördeskrigets Syrien är "Displacement" också en slående reflektion över ett liv i exil.

Mithkal Alzghairhar också arbetat för olika koreografer, bl.a.Marie Brolin-Tani från Sverige och Xavier Le Roy och Christophe Wavelet från Frankrike.

Läs mer:
Föreställningen presenteras fyra gånger i Sverige, i mars.
Klicka på varje stad för att få veta mer.

Stockholm
Malmö
Umeå