Franska kortfilmer - filmvisningar i Malmö, Stockholm och Uppsala


poster-tournee-films-franco-blancs

Bio

Redigerad på 22/02/2018

Datum

Från fredag 16 mars 2018
18:00

Till tisdag 27 mars 2018
00:00

Karta

Dela

Return

Välkommen till tre filmaftnar med kortfilmer från den fransktalande världen. Efter filmvisningen blir det en diskussion på franska med en inbjuden föreläsare. Fri entré. Ett evenemang som äger rum i Malmö, Stockholm och Uppsala.

Föreläsare

Mona Masri, i Malmö. Mona Masri, född i Libanon och uppväxt i Malmö, är för närvarande bosatt i Köpenhamn. Hon har jobbat som journalist på Dagens Nyheter och Sydsvenskan men även i radio (Sveriges Radio P1) sedan tio år tillbaka.

Elphège Briseul, i Stockholm. Filmentusiasten Elphège Briseul driver sin egna blogg  seriousmovies.com och ser upp till såväl västerländska regissörer såsom David Cronenberg, David Lynch, James Grey, som asiatiska regissörer såsom Kim Jee Woon, Bong Jun Ho...

Louise Bown, i Uppsala. Hon är filmkonsultant i Uppsalas län.

PRESENTATION

Den efterföljande diskussionen kommer att ha temat migration med fokus på att belysa olika infallsvinklar på frankofoni och film. Diskussionen kommer att hållas på franska. Filmerna har engelska undertexter.

Program

ATLANTIQUES (Sénégal) 2009 : 16min

När natten fallit berättar den unge mannen Serigne från Dakar, en historia runt elden för sina två vänner om sin hemliga odyssé tvärs över Atlanten.

MEMOIRE D'EAU (Guadeloupe) 2015 : 6 min

Denna film behandlar minnet på ett personligt sätt. Vattnets orubbliga ljud viskar till den som lyssnar, om minnen från en annan tid. Vad avslöjar havet, källan, regnet?

BARCELONE OU LA MORT (Sénégal) 2011 : 49 min
Från förorten i Dakar åker bräckliga båtar mot Europa, vars passagerare riskerar livet under varje resa. Det lokala fisket hotas att gå i konkurs – i varje familj drömmer någon om att resa bort, till varje pris.

COURTE VIE (Marocko) 2010 : 16 min

Det vilar en förbannelse över barnet Zahr, som föddes under fel stjärna. Hans mor dog under förlossningen och hennes död leder till en serie händelser som lämnar spår på hans liv och erfarenheter.

Alla filmer har engelska undertexter.

Vi ses på:
Folkuniversitet Malmö, den 16 mars, kl. 18:00. 
Folkuniversitetet Stockholm, den 22 mars, kl. 18:30.
Folkuniversitetet Uppsala, den 27 mars, kl.18:00.